• Sanne Schrijft

WHALESHARK, WHALESHARK!!!!

We zijn er nog steeds helemaal vol van. Gister in de laatste minuten van onze allerlaatste duik in Thailand was het zo ver, we zagen gewoon een walvishaai. Echt een fantastische ervaring! Maar daar later meer over (inclusief video, HELL YEAH!). Ik zal bij het begin beginnen.


De vorige blog is afgesloten in Ao Nang, een dorp in Krabi. De stranden daar zijn zoals je ze wilt zien als je in Thailand bent: wit zand en prachtig helderblauw water. We hebben hier weinig tot helemaal niks gedaan. Railay Beach bezocht, gegeten, geslenterd… en weer gegeten. Dat is ongeveer de samenvatting! We hadden bewust een luxer onderkomen geboekt, omdat we verwachtten dat de luxe op Manta Queen 2 (waar we later aan boord zouden gaan) enigszins ver te zoeken zou kunnen zijn.


Op 8 november zijn we in de avond aan boord gegaan. Een mooie, ruime boot waar in totaal 20 duikers op zouden kunnen. We hebben duikmateriaal gehuurd, alleen hebben we inmiddels zelf een masker aangeschaft. Geloof me, als je ooit gaat duiken en een masker gaat huren word je helemaal gek. Vaak zijn dit goedkope dingen die door jan en alleman gebruikt zijn. Ze kunnen lekken, of de binnenkant beslaat helemaal. En dat wil je niet! Ons eigen masker was wat ons betreft dan ook het eerste item wat we zouden kopen. Paul heeft een mooi shiny masker, ik natuurlijk een subtiel roze randje 😉.


Tijdens het inchecken voor deze trip werd ons aangeboden een korte cursus te doen om uiteindelijk met Nixtrox te kunnen duiken. Ik kan het tot in de puntjes uitleggen, maar dat doe ik niet. Korte samenvatting: in een tank waar je normaal mee gaat duiken zit 21% zuurstof, 78% stikstof en 1% overige bestanddelen. In een tank met Nitrox (enriched air) zit 21 – 40 % zuurstof, en de rest is stikstof. Als je dus gaat duiken met Nitrox, krijg je een stuk minder stikstof binnen. Dit kan voordelig zijn op een liveaboard. Je maakt daar namelijk vaak vier duiken per dag. Als je met gewone lucht duikt, kan het zijn dat je laatste duik heel kort is omdat je anders teveel stikstof binnen krijgt en de kans op decompressieziekte toeneemt. En dat wil je niet!!! Omdat wij van plan zijn nog meer te gaan duiken de komende jaren hebben we besloten deze cursus te doen. De duiken zelf waren allemaal voor ons plezier, met Nitrox duiken werkt precies hetzelfde als met gewone lucht. We hebben wel een boekje moeten lezen waarin veel theorie werd uitgelegd over Nitrox. Tevens moet je voor iedere duik je tank analyseren om te kijken welke blend erin zit. Je wil namelijk weten hoeveel procent zuurstof erin zit (21 - 40%) om je duikcomputer in te stellen. De computer rekent dan uit op welke diepte je hoe veel tijd kan spenderen, zonder kans te maken op decompressie. So, enough said.


Een paar uur later waren we dan echt vertrokken. We hebben eerst voornamelijk gevaren, omdat ze de boot graag neerleggen op de plek waar je de ochtend daarna gaat duiken. Onze cabin was helemaal voorin de boot. Gevolg: een boot die zich flink tegen de golven opwerkt, in combinatie met snel zeeziek worden. Niet zo’n succes. Gelukkig heb ik een pleister gekregen van de huisarts om achter mijn oor te plakken, en heb ik nog maar een reispil naar binnen gegooid. Gelukkig zijn we de eerste nacht doorgekomen zonder werkelijk ziek te worden. Tien punten voor ons! De overige nachten hebben we hier minder last van gehad.


Meteen vanaf het eerste moment konden we het goed vinden met – vrijwel – iedereen op de boot. Zowel de divemasters als de overige duikers en de Thaise crew op de boot. Het was fantastisch! Ze waren zo behulpzaam dat ik niet een keer mijn eigen flippers heb aangetrokken. Ze helpen je ook met je wetsuit, masker en ander duikmateriaal wat je daar met hevige moeite staat aan te trekken op een wiegelende boot. Ook na de duik helpen ze je met alles.


Het eten aan boord is ook zeker een compliment waard. Als een van ons van plan was af te vallen tijdens deze trip, is dat waarschijnlijk niet gelukt. We werden dagelijks om 6 uur gewekt en het eerste ontbijt stond klaar. Drie kwartier later lagen we al in het water en bij terugkomst volgde het tweede ontbijt. Na de tweede duik vergrepen we ons aan de overheerlijke lunch, en na de derde duik waren er weer snacks. Aan het einde van de dag was er ook weer een subliem diner. Jeetje, wat kunnen ze in Thailand toch goed koken!


Natuurlijk ga ik niet tot in de puntjes uitleggen wat we allemaal hebben gezien onderwater. Samenvattend: we hebben in 3 dagen 11 duiken gemaakt. We zijn op wereldberoemde plekken geweest zoals Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock. Mocht je dit interessant vinden kan je het natuurlijk altijd opzoeken op internet! En voor de duikers onder ons: ga hier een keer heen. We hebben super veel mooie dingen gezien, en sommige divesites waren werkelijk fantastisch. Vooral Richelieu Rock. Hier hebben we 3 duiken gemaakt, maar ik denk dat je hier nooit uitgekeken raakt. Er is zo veel te zien onderwater en er gebeurt zo ontzettend veel! Daar kan je naar blijven kijken. De dieren die we hebben gezien (Engelse benamingen): octopus, hunting trevally, (honeycumb) moray eels, titan triggerfish, lionfish, clownfish, needlefish, pufferfish, banded sea snakes, batfish, moorish idol, porcupinefish, (mating) cuddlefish, unicornfish, parrotfish, blue dragon nudie (super gaaf!!!), nog meer slugs, hermite crabs, oriental sweetlips, dancing shrimps, barracuda’s, boxfish (geel & zwart!), banded boxing shrimps, cornetfish, frogfish, blue spotted stingray en een WHALESHARK! A.k.a. walvishaai. In de laatste minuten van onze allerlaatste duik in Thailand zwom er ineens een walvishaai. Je hoopt natuurlijk op een dier van zo’n formaat tijdens een van je duiken, maar wij hadden de hoop inmiddels opgegeven. We hebben in Thailand 21 duiken gemaakt, en iedere duik was er wederom kans om er een te zien. Maar ze gaven aan dat het nog vroeg in het seizoen is, dus de kans was heel klein dat we ze zouden zien. Maar oh, wat was dit gaaf!!! We genieten er nu nog steeds van na.


De laatste twee duiken van onze trip hebben we gemaakt bij Boonsung Wreck. Een wrak wat op ongeveer 20 meter diepte in de oceaan ligt, dicht bij het vaste land van Thailand. Het valt ieder jaar verder uit elkaar dus je mag er niet in, maar aan de buitenkant is meer dan genoeg te zien. Het was de derde duik van de dag en wij waren op zoek naar blue spotted stingrays. Die hebben we gevonden! Deze duiktrip was voor mij toen compleet. We hadden geen walvishaai of manta ray gezien, maar goed.. wel veel andere mooie dingen. We gaan langzaam omhoog zodat we uiteindelijk onze safety stop kunnen maken op 5 meter en vervolgens de duik kunnen beëindigen. Ineens hoor ik geschreeuw onder water en kijk rustig om me heen. Niks te zien. Vervolgens kijk ik naar boven omdat ik daar een grote schaduw aan zie komen, EEN WALVISHAAI!!!!!!!!!!!!!! Ik kijk om me heen om Paul te zoeken, hij zag ‘m uiteindelijk ook maar pas op het laatste moment. Een fantastisch mooi beest van 6 – 7 meter lang, en daar zwem je gewoon onder. De dag kon niet meer stuk. We zijn nog een paar meter omhoog gegaan en daar was hij gewoon weer, de walvishaai. Paul was er nu zo dichtbij, als hij z’n armen had gestrekt kon hij het dier waarschijnlijk aanraken. Ik was een paar meter verderop en zag het beest recht op me af komen, AAAAHHH. Ik was van te voren bang dat ik helemaal in paniek zou raken als we een beest als dit zouden zien, maar dat gebeurde gelukkig niet. Ik wilde alleen maar dichterbij! Ondertussen was onze divemaster lichtelijk in paniek een paar meter naar beneden, omdat we natuurlijk veel te snel opgestegen waren omdat we achter het dier aan wilden zwemmen. Dat kan gevaarlijk zijn. Achteraf hoorden we dat dit ook de eerste keer was dat zij een walvishaai had gezien, dus ongetwijfeld 10 punten voor haar professionaliteit! Toen de walvishaai uit het zicht was hebben we ons netjes bij de divemaster gevoegd, en hebben we onze duik afgemaakt. Kanttekening: ongeveer de helft van de duikers is deze laatste duik op de boot gebleven. Ze moesten de dag erna vliegen of hadden last van hun oren. En balen dat ze deden, in eerste instantie geloofden ze ons niet eens dat wij de walvishaai hadden gezien.


Anyway, dat was de overenthousiaste samenvatting van onze liveaboard in Thailand. Maar Similan Islands, echt een prachtige plek om te gaan duiken. Wij zouden in ieder geval zo een keer teruggaan! We hebben super vette beelden van de walvishaai, klik hier om deze te bekijken. Onderaan wederom enkele foto’s voor een goeie sfeerimpressie van onze dagen in Ao Nang, en op de liveaboard.


Inmiddels zijn we aangekomen in Khao Sok, een prachtig nationaal park op een uur rijden van Khao Lak. Hier blijven we 3 nachten, en we gaan hier een dag een tour doen. Op 14 november is het al zover, dan vliegen we naar Auckland! De laatste dagen in Thailand gaan we vooral genieten van de natuur en het overheerlijke eten.


Talk to you soon!


1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven