• Sanne Schrijft

Life on wheels en het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland

Donderdag 22 november was het zover, de overdracht van Vän. Die dag moesten we ook uitchecken bij onze Airbnb, dus om 12.00 uur stonden we met ‘ons hele leven’ op straat. Wachtend op Lisette en Vincent, het Nederlandse stel van wie we Vän hebben gekocht. Uiteindelijk was de overdracht zo geregeld! Je hoeft hier niet eens je rijbewijs te laten zien op het moment dat je een auto op jouw naam laat schrijven. De vorige eigenaar hoeft er ook niet bij te zijn. De rest van de middag hebben we gespendeerd op een parkeerplaats bij het winkelcentrum. We gingen van de wasserette naar de supermarkt, van de supermarkt naar de Subway (honger!) en van de Subway weer terug naar de wasserette. Onze was is nog niet zo ver. Op naar Warehouse! Dit is ongeveer de Nieuw-Zeelandse versie van Hema, echt fijn. Hier hebben we lekker gewinkeld en allemaal spulletjes gekocht om Vän in te richten. Onze eerste camping lag op anderhalf uur rijden van Auckland, en na de middag waren we dan ook goed en wel op weg. Met een volle tank, een volle koelbox en allemaal spulletjes om van Vän echt ‘ons huis’ te maken.


Ik zal jullie eerst nader kennis laten maken met Vän. Een rode Toyota Hiace uit 1996 omgebouwd tot self contained camperVän (dan mag je vrijwel overal kamperen). Het is een verlengd en verhoogd model, al met al best een grote bak! Vän heeft een uitgebreid zitgedeelte met drie banken, die we in de avond om kunnen bouwen tot queen size bed. Onder de banken (en het bed) is allemaal opbergruimte, waar we natuurlijk dankbaar gebruik van maken. We hebben een dakkoffer en een zonnepanneel. Deze laadt de tweede accu op, die ervoor zorgt dat we altijd licht hebben, onze telefoons en laptops kunnen opladen door middel zes USB fast chargers verspreid door de van, en muziek kunnen afspelen door onze Pioneer speakers. Ook beschikt Vän over een aparte climate control (op diesel), dus in principe kan het hier zo warm of koud worden als we zelf willen. We hebben een keuken(tje) met een gootsteen en stromend water, dit legen en vullen we eens in de zoveel dagen. De keuken beschikt verder over opbergruimte, een grote koelbox en een kookstel op gas. Gelukkig is onze keuken binnen in de van, we komen namelijk genoeg campervans tegen die de keuken achterin hebben. Als het regent of wanneer het koud is, moet je dus altijd buiten je maaltje koken. Daar hebben wij geen last van! Ook is het woongedeelte van de van volledig voorzien van zon verduisterende gordijnen, waardoor je jezelf hermetisch kan afsluiten van enig licht dat van buiten komt. Last but not least: Vän beschikt zelfs over een bio-toilet en een solar shower. Hoe compleet wil je het hebben!


Terug naar ons eerste avontuur met Vän. Net voor het donker werd (dat is hier rond 20.30 uur momenteel) kwamen we aan bij Whatipu Campground. Een prachtige, fijne plek in de middle of nowhere (lees: helemaal geen bereik of internet) waar je echt teruggaat naar de basis. Heerlijk! We hebben ons allereerste avondmaal in Vän genuttigd en van de mooie omgeving genoten. Daarna lekker onder de wol, en de eerste nacht hebben we allebei wonderbaarlijk goed geslapen. De dag daarna hebben we besteed aan het verkennen van de omgeving, en die was werkelijk prachtig. Check de foto’s voor het bewijs! We besloten nog een nacht in Whatipu te blijven, wat achteraf misschien niet zo’n slim idee was. Het heeft s ’nachts super hard geregend en flink gewaaid, waardoor Vän aardig heen en weer ging. We waren dan wel wat gewend na de liveaboard in Thailand, maar toch was dit niet echt prettig! De dag daarna wegkomen uit het zompige grasveld bleek ook een uitdaging. De boer van wie de campground was heeft ons met zijn truck uit de modder getrokken! Een leuke ervaring, dat dan weer wel.


We bekijken met de dag hoe lang we willen rijden en waar ons dat eventueel zou kunnen brengen. Na Whatipu besloten we richting het noorden te rijden en de nacht te spenderen bij Shelly Beach. Dit was niet echt bijzonder, maar wel een fijne plek aan het water om te koken en lekker te slapen. Na de derde nacht in ons huis op wielen zijn we richting Waipoua Forest gereden. Dit bos is vrij bekend in Nieuw-Zeeland om de gigantische Kauri bomen die hier staan. We hebben gekampeerd bij Waipoua Campground & Retreat, wat super leuk was! Deze camping ligt midden in het bos, aan een rustig riviertje en een mooi stuk om te wandelen door het bos. Hier zitten dus kiwi’s, de beesten die iedereen natuurlijk graag wil zien in Nieuw-Zeeland. We zijn inmiddels tot de schokkende ontdekking gekomen dat het zien van een kiwi helemaal niet vanzelfsprekend is in dit land. Er zijn ontzettend veel kiwi’s (locals) die nog nooit een echte kiwi (het dier) hebben gezien. De plaatselijke ranger in Waipoua vertelde ons dat er een kiwi koppel in het bos leeft waar de camping ligt, en in de avond hebben we ze ook wel gehoord. Ze maken een soort schreeuwend geluid. Vol goede hoop zijn we het bos ingegaan om ze te spotten, maar tevergeefs. Bij terugkomst wachtte een verrassing, een heldere avond zorgde voor super veel sterren! Paul heeft een aantal hele mooie foto’s kunnen maken, check de foto’s voor een impressie.


Vanuit Waipoua Campground zijn we richting de Kauri Walks gereden. Een paar mooie wandelingen waar je de oudste levende Kauri bomen van Nieuw-Zeeland kunt zien. Helaas zijn er veel stukken bos gesloten, vanwege de Kauri Dieback Disease. De wortels van de Kauri bomen liggen maar net onder de grond. Wanneer mensen eroverheen lopen en bacteriën met zich meedragen (onder schoenen bijvoorbeeld) kunnen de bomen al snel dood gaan. Dat is momenteel dus op veel plekken in Nieuw-Zeeland gaande. Gevolg: voor iedere walk die wel open is hebben ze een washing station. Hier moet je in vier stappen je schoenen goed schoonmaken voordat je het bos ingaat, en hetzelfde wanneer je eruit komt (zie foto’s). Ook hebben ze duidelijke paden aangelegd in het bos waar je niet van af mag wijken. Ze doen er natuurlijk alles aan om de Kauri bomen die ze nog wel hebben te beschermen. Ze waren inderdaad indrukkend! De grootste levende Kauri boom in Nieuw-Zeeland heet ‘Tane Mahuta’ en betekent ‘lord of the forest’. Hij is 2.000 jaar oud, 51,5 meter hoog en de stam heeft een omtrek van 13,8 meter. Ongelooflijk!


Na Tane Mahuta zijn we nog naar Te Matua Ngahere en de Four Sisters geweest. Te Matua Ngahere betekent ‘father of the forest’ en de Four Sisters zijn vier grote Kauri bomen die heel dicht bij elkaar groeien. Langs het pad naar deze bijzonderheden toe staan voldoende Kauri bomen die je kunt bekijken, deze zijn alleen iets kleiner.


Uiteindelijk zijn we verder gereden naar het Noorden, waar we zijn gestopt bij The Travellers’ Hut. Een kleine campground met een prachtig uitzicht. De ochtend daarna zijn we doorgereden naar Ahipara Beach, een local die we hebben ontmoet op de ferry zei dat dit zeker de moeite waard was (zie foto’s). Na een korte stop zijn we verder gereden, ons doel deze dag was toch wel Cape Reinga bereiken, het Noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland. Gelukkig was het redelijk helder, dus het uitzicht beloofde prachtig te zijn!


En dat was het.. tot nu toe de meest toeristische plek die we in Nieuw-Zeeland gevonden hebben, maar desalniettemin was het heel erg mooi. Paul en ik zijn van het pad afgeweken en vonden ons eigen plekje om ongestoord van de omgeving te genieten. Echt een aanrader voor als je ooit in Nieuw-Zeeland bent! Na Cape Reinga vervolgden we onze weg richting Spirits Bay, op aanraden van een aantal andere backpackers. Het is een camping met minimale faciliteiten, maar je krijgt er ook werkelijk een schitterende plek voor terug! Een prachtig strand, onaangetast, - vrijwel – geen andere mensen om je heen. En dit op een paar minuten lopen van de campground. Wat een traktatie. We hebben de zonsondergang bekeken vanaf het strand, en dat was ongetwijfeld de moeite waard.


Inmiddels rijden we weer naar het Zuiden. De komende dagen gaan we nog wat mooie plekken rondom Auckland bekijken en daarna vervolgen we onze weg verder naar beneden. Adventure await! En wij kunnen niet wachten.


Talk to you soon!


Ps. Het is trouwens sowieso echt een aanrader om je vakantie in Nieuw-Zeeland (als je ooit hier komt) roadtrippend door te brengen. De routes hier zijn echt adembenemend, en iedere bocht trakteert je gewoon weer op een fantastisch uitzicht. Paul en ik zeiden vanmiddag nog tegen elkaar dat het jammer is hoe snel je aan zoiets moois gewend raakt! Hoe dan ook, qua land valt Nieuw-Zeeland goed in de smaak. De natuur is prachtig (gewoon overal!!!) en alle mensen die we tegenkomen zijn super aardig en behulpzaam. Een gouden combinatie als je het ons vraagt!
3 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzes