• Sanne Schrijft

Feestdagen in Nieuw-Zeeland

In principe kan ik mijn blog op dezelfde manier beginnen als de vorige. De dagen vliegen namelijk nog steeds voorbij in Nieuw-Zeeland. Paul is al een ruime week aan het werk en dat bevalt tot nu toe prima. Het werktempo ligt hier net iets lager dan in Nederland, vandaar (he-he). Helaas heb ik zelf naast mijn schrijfwerk nog geen baantje gevonden, maar ik ben ervan overtuigd dat dat snel genoeg komt. Dat tempo heeft ook te maken met de aankomende feestdagen. Het lijkt wel alsof de hele stad voor twee weken op slot gaat! Iedereen vertrekt naar de kust voor een rustige vakantie met familie en vrienden. Begin januari gaat het slot van de stad, en dan ligt er voldoende werk op mij te wachten. Ondertussen kan ik jullie met gepaste trots ook vertellen dat ik mag gaan schrijven voor Reis-Expert. Ik heb inmiddels een aantal prachtige bestemmingen en ervaringen op mijn lijstje staan waar ik uit kan putten, en dat is voor hun heel interessant.


Met zo veel vrije tijd is het onvermijdelijk na te denken over van alles. De feestdagen doorbrengen aan de andere kant van de wereld, zonder familie of vrienden waar je normaal naast zit aan tafel. Vorig jaar hebben wij de feestdagen in de Filipijnen doorgebracht, dat was bijzonder. Beide kerstdagen brachten wij door onder de zeespiegel om onze Padi Open Water te halen, en in de avond hebben we lekker gegeten met het personeel van het hotel waar we toen verbleven. Mijn Facebookvrienden herinneren zich vast onze kerstfoto bij een prachtige waterval, jaloersmakend i know (voor sommigen dan).


De feestdagen in Nieuw-Zeeland zien er weer heel anders uit. Iedereen die mijn 2-wekelijkse column leest in de Peel & Maas weet er inmiddels alles van. Het klimaat hier is warm en vochtig. Het is ontzettend vreemd om een kerstboom in vol ornaat te aanschouwen met temperaturen van rond de 25 graden. Als je in een short en een T-shirt door de winkels loopt en je hoort uit volle borst: ‘jingle bells, jingle bells’, moet je het toch even tot je door laten dringen. Het is echt december, en de feestdagen staan echt voor de deur. Vandaag kwam het uiteindelijk binnen, in Nederland boodschappen doen op 24 december is niet het slimste idee. Dat geldt in ieder geval ook voor Nieuw-Zeeland! Een half uur later hebben wij de nodige boodschappen verzameld en sluiten we in de – ellenlange – rij aan bij de kassa.


Kerstavond spenderen we door met onze huisgenoten. Huisgenoten? Ja, we hebben besloten voor een paar maanden in Hamilton te blijven. Via een oude bekende van Paul die een aantal jaar geleden van Swolgen naar Nieuw-Zeeland is verhuisd, zijn we aan deze nieuwe plek gekomen. Hij zocht namelijk flatmates! Eerste kerstdag zoeken we een aantal andere Nederlanders op om gezellig samen een hapje te eten, en daarna duiken we zeer waarschijnlijk een kroeg in.

In Hamilton heb je een ‘Gouda Cheese Shop’ waar ze allerlei Nederlandse producten verkopen. Hier hebben we een aantal pareltjes gescoord! Vlokfeest, beschuit, crackers en dropjes zijn nu aan onze voorraad toegevoegd (waarschijnlijk niet voor lang, haha). Ook zijn we naar een Nederlandse markt geweest in het zogenaamde ‘Holland House’ in Cambridge, een dorpje verderop. Daar zijn we uiteindelijk weggegaan met een zak oliebollen, twee dozen kroketten voor in de vriezer, een zak stroopwafels en een paar rolletjes King pepermunt. Onze kerst wordt dus een culinair hoogstandje, want je begrijpt natuurlijk dat we daar het een en ander van gaan nuttigen.


Toch vind ik het ook wel vreemd. Het tweede jaar op rij dat wij niet aanwezig zijn bij de surprise avond met mijn familie. Ik ben dol op het kopen van cadeautjes die gewoon op een digitaal lijstje geschreven staan (echt waar!). Het is ieder jaar lachen, vooral als het gedicht wordt voorgelezen wat mijn jongere broertje Dennis heeft gemaakt. Maar goed, daar had je waarschijnlijk bij moeten zijn. Gelukkig kan dat ook een beetje. Als zij op tweede kerstdag de cadeautjes uitpakken, is het voor ons alweer donderdagochtend. Genoeg gelegenheid om via Skype eens lekker bij te praten, en naar elkaar te zwaaien terwijl de verbinding drie keer wegvalt. Heerlijk! Ik geniet nu al.


Rond deze tijd blikt iedereen – denk ik – terug op alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd. En of het nou een goed of een minder goed jaar voor je was, geniet van deze fijne dagen. Geniet van de mensen om je heen. Als ik terugblik op 2018 weet ik zeker dat Paul en ik een goede beslissing hebben genomen. Om onze baan op te zeggen, ons appartement leeg te halen en te beginnen aan het avontuur van onze dromen. Want ook al zou ik best voor de feestdagen lekker thuis willen zijn met mijn familie, de dagen hier zou ik ook voor geen goud willen missen. En het gevoel van vrijheid kan ik gewoon niet omschrijven, dat zou iedereen eens moeten ervaren. Tegelijkertijd dromen wij nog steeds van alle dingen die we in de toekomst nog gaan doen, hoe veel mogelijkheden we wel niet hebben! De wereld ligt aan onze voeten.


Dus, kortom: geniet!!! Geniet van deze dagen, van alles om je heen. Van de kerstboom of andere slingers die je hebt opgehangen om het huis feestelijk te maken. En ook al krijg je geen bezoek van de kerstman of heb je geen lootjes getrokken voor surprise, neem dan een momentje voor jezelf als je in de avond op de bank zit. En ben gewoon dankbaar, voor alles wat je hebt!


Happy holidays.


Liefs, Sanne Schrijft1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzes